Search

China social system sammenlignet med black mirror

Updated: Jan 22, 2019

Kina er et land som ligger ganske langt foran de fleste land, når det kommer til teknologi, med oppfinnelser som mobilbetaling, face scan og roboter. I dette innlegget skal jeg skrive om «China social system» og hvordan dette kan sammenlignes med Netflix serien black mirrorr. Inspirasjon til å skrive dette innlegget er tatt av forelesning nr 2 "Digital økonomi" av Arne krokan.


Kina utvikler et rangering system som skal rangere innbyggere etter sosial status. Akkurat som et kastesystem, eller økosystem. Disse rangeringen er med på å bestemme ulike fordeler og ulemper for forbrukerne. Systemet begynte å planlegges i 2014, og de regner med å ha det ferdig utviklet til 2020.


Hva er China social system?

Systemet rangere personen i et slags økosystem eller ett kastesystem. Hvor bruker blir rangert etter kriminell rekord, økonomi og likes eller rangeringer fra andre.


Gode rangeringer fører til fordeler som rabatt på strøm og andre regninger. Bedre tilbud på bank renter. Høyere posisjon i samfunnet. Bedre sjanser på dating apper, invitasjoner til eksklusive eventer.


Dårlig rangering derimot vil føre til at forbrukerne blir straffet i form av, at man ikke får tilgang til de beste skolene for barna sine, dårligere internett, ikke tilgang til de beste jobbene som for eksempel jobber innen ledelse, bank, staten, eller som jurist. ikke tilgang hotell restaurant. og ikke minst at de blir sett ned på av samfunnet.

I episoden av Black mirror "nosedive". Ser vi et samfunn som er ganske likt, personene lever i ett samfunn på mobilen, hvor de rangerer hverandre. Disse scorene er med på å bestemme ting som om de kan fly ut av landet osv. I episoden kan vi også se at ingen gidder å snakke med en som har fått lav rangering, på grunn av at han separert seg. Hovedpersonen får ikke reist til sin bestevenninne sitt bryllup fordi hennes social score minker. Når man ser på denne episoden og deretter sammenligner det med systemet Kina er i ferd med å utvikle er det ganske skummelt. Fordi man se mange likheter. Ikke bare i Kina men i Norge kan man også se at sosiale medier likes og følgere kan ha en del å gjøre med, hvordan vi blir dømt av andre mennesker.


Inspirasjon til innlegg

Forelesning 2 "Digital økonomi"

https://www.newstatesman.com/world/asia/2018/04/no-china-isn-t-black-mirror-social-credit-scores-are-more-complex-and-sinister

https://nordic.businessinsider.com/china-social-credit-system-punishments-and-rewards-explained-2018-4