Search

Blockchain og bitcoin

Blockchain er veldig populært for tiden, det er mye snakk om hvordan dette kan hjelpe oss i fremtiden.

Hva er en blockchain og bitcoin? Hva inneholder den og hvordan kan blockchain hjelpe oss? Disse spørsmålene skal jeg prøve å svare på i dette blogg innlegget. Videre skal jeg skrive hvordan blockchain fungerer i seks enkel steg. Til slutt skal jeg skrive litt om hvor langt utvikling av bitcon ig blockcahin i Norge.


Blockchain ble oppfunnet i 1999 og ble brukt for å tidslagre dokumenter. Det var ikke så populært og ble ikke brukt så mye. I 2009 tok Satoshi over i dag blir han kaldt faren til bitcoin. Han kjøpte ideen blockchain for å utvikle bitcoin, som er en digital valuta.


Hva er blockchain,

Enkelt forklart er blockchain kjeder som er knyttet sammen, hver blokk inneholder informasjon. Når informasjon først er lagret i en blokk, er det vanskelig å endre den. En blokk inneholder data, hash som er en data algoritme og hash fra den tidligere blokken. Hva slags data som er lagret på blokken kommer an på hva slags blokk det er. Hvis vi tar for oss bitcoin- blokken så forteller den oss, detaljer av en transaksjon. Avsender, mottaker og beløp. Hver blokk har en algoritme som kan sammenlignes med ett fingerprint. Dette indentifiserer blokken. Når en Hash endrer seg endrer dette hele blokken.

Proof of work en en mekanisme demper hastigheten til utviklingen av nye chains. i bitcoin sitt tilfelle tar 10 minutter å endre proof work og legge til en ny blokk. Dette er litt komplisert fordi om en blokk endrer seg, vil dette automatisk endre alle de andre blokkene.


Seks steg bitcoin og blockchain


1. Bruker har lyst til å sende penger.


2. Transaksjonen er satt i gang som en blokk


3. Blokken blir delt mellom alle som er en del av nettverket.


4. Partiene i nettverket godkjenner transaksjonen, og gjengir den som godkjent.


5. Blokken bli lagt til inn i kjedet og det dannes en gjennomsiktig blokk, som ikke kan endres. Transaksjonen blir lagret i blokken sitt system.


6. Pengene blir sendt fra A til BPoenget er at under en vanlig transaksjon (et eple) trenger vi ikke, en tredje person til å dømme eller forsikre at transaksjonen skjedde. Når jeg først har gitt noen ett eple er det allerede gjort da kan jeg ikke gå tilbake eller angre. Personen som har transaksjonen har nå full kontroll og kan gi den videre om han/hun ønsker. Slik er en vanlig transaksjon.

Hvis man derimot skal gi bort ett digitalt eple, kan dette skape usikkerhet. Hvordan vet vi at transaksjonen har gått i gjennom?Hvordan kan vi være sikker på at eple ikke har blitt sendt som et vedlegg, en PDF eller screenshotet før? Double spending problem handler om tillit og svindel på nett. I flere tilfeller har vi sett at folk har blitt lurt på internett. Konsert biletter har blitt solgt til flere brukere i form av PDF og andre filer som blir kalt eksklusive, har blitt lastet ned av flere folk. Bitcoin kan også bli brukt på denne måten.


Bitcoin er løsningen på dette problemet. Fordi de sikrer transaksjonen mellom A og B. At en bit ikke kan endres løser problemte double spending

Blockchain Norge

I Norge er utviklingen av blockchain full i gang. Eksperter har laget egne sider hvor privat personer kan invester i blockchain forrentinger. I følge næringslivet, har ett av verdens største bitcoin utvinner etbalert seg i Norge. Grunnen til at Norge blir valgt er fordi de emner at strømmen her er billig. Bitmain skal selge utvinningmaskinen sin til Norge, og etablere databaser på Vestlandet. Noen mener at dette er den nye Oljen til Norge. Norges ledende bitcoin selskap sin leder Jon Ramvi, er spent på utviklingen. Men syns ikke noe at grønn strøm som heller kan bli brukt til elbiller eller industri blir brukt på utvinning av bitcoins. Videre i artikkelen sier han, at han håper at de store selskapene legger i gjen kompetanse og bidar til miljøet. Han er også kritisk og mener at ofte at store selskaper kun kommer for å tjene pengene sine, også dra. (Sindre Hopland. 2018. Verden største bitcoin-utvinner starter opp i Norge")


Kilder

https://www.youtube.com/watch?v=SSo_EIwHSd4 Video om bitcoin svært hjelpfull

https://www.intheblack.com/articles/2018/03/22/blockchain-future-record-keeping

https://e24.no/boers-og-finans/bitcoin/verdens-stoerste-bitcoin-utvinner-starter-opp-i-norge/24414077


Bildet er tatt fra

https://www.intheblack.com/articles/2018/03/22/blockchain-future-record-keeping